Nieuws - Projecten

KA1 project werd eerst verschoven naar 30-05-2020. Maar tevergeefs. De buitenlandse grenzen stonden
nog niet open.
Dit zet natuurlijk een domper op al de voorbereidingen die werden gedaan voor deze projecten.


GO! Technisch Atheneum Zavelenberg is partner in het internationale samenwerkingsproject ‘What the Hack?!’ rond cybersafety, cybersecurity en ethical hacking, samen met andere opleidingscentra en IT-bedrijven in Nederland, Estland, Spanje en uiteraard Brussel. Dit strategisch partnerschap (KA2) werd opgericht in het kader van het Erasmus+-programma en wordt gefinancierd door de Europese Commissie.
Het doel van deze internationale samenwerking is om de ICT-opleidingen en -kwalificaties in Europa te optimaliseren en in lijn te brengen met de technologische ontwikkelingen in de ICT-sector. Op deze manier zullen onze jongeren in een ICT-opleiding de nodige kennis, competenties en vaardigheden verwerven die hen versterken op de arbeidsmarkt.
We zetten dan ook sterk in op de ontwikkeling van nieuwe onderwijscontent en -curricula, maar tevens op het creëren van relevante ICT-leeromgevingen door hack labs op te zetten en hack lab coaches hierin op te leiden. Ten slotte willen we ook KMO’s en particulieren in staat stellen hun online leven te beveiligen door bewustmaking en trainingen te starten m.b.t. cybersafety.
Zo zullen we binnen dit driejarig project trainingprogramma’s voor jongeren en hack lab-coaches ontwikkelen, alsook een hack lab set-up guide en een online community platform.
Ons project richt zich in de eerste plaats naar onze leerlingen IB, maar tevens naar onze hele school, NEETs (“not in education, employment or training’), bedrijven en alle stakeholders actief in de ICT-sector. We willen immers de samenwerking, kruisbestuiving en synergie tussen de verschillende belanghebbenden promoten en zo kwaliteitsverbetering en excellentie in innovatie en onderwijs bevorderen.
Meer informatie over dit project vind je in de infobrochure hieronder.
Link: https://www.dropbox.com/s/q7mim1i5x0ak8nh/Infobrochure%20What%20The%20Hack.pdf?dl=0
►ERASMUS+ KA1-Project: Buitenlandse stage te Sicilië - maart 2020
Voorbereiding: Teambuilding
Voor de TSO laatste jaars leerlingen is er het ERASMUS+ project: een buitenlandse stage in Sicilië.
De leerlingen lopen hun verplichte stage gedurende 3 weken in het buitenland.
Tijdens de weekends worden culturele uitstappen georganiseerd. Dit project is schooloverschrijdend met het K.A. Ukkel.


►Entroncamento : 15-10-2018 t.e.m. 19-10-2018
Leerlingen uit België, Spanje en Italië zijn op bezoek in Portugal
Verslag:
Twee leerlingen van het 6e jaar elektromechanica werkten daar mee aan een elektrisch project, nl. het maken van een GSM- oplader. Er werd hiervoor eerst een elektronische testschakeling gemaakt. Nadien werd door de leerlingen zelf de schakeling omgezet naar een printplaat.
Vooraleer ze aan het elektrisch project begonnen, kregen ze eerst een workshop teamwork en creatief ontwerpen aan de hand van een kunstproject.
In het begin van de week was er ook een voetbalwedstrijd tussen de leerlingen van de verschillende landen. Ons Belgisch team scoorde daar behoorlijk.
We brachten ook een bezoek aan een museum van stoomlocomotieven. Entroncamento is immers het Portugese woord voor treinenkruispunt.
Daarnaast brachten we een bezoek aan het bedrijf Renova, dat papier produceert. We kregen daar zicht op talrijke automatisatieprocessen.
Ook een bezoek aan een universiteit was ingepland , waar we o.a. een demonstratie kregen van CNC- machines, lasersnijmachine, 3D- printers, materiaalproeven e.d.
Op gebied van cultuur viel er in Entroncamento zelf niet veel te beleven, aangezien het een landelijke gemeente is.
Maar de vrijdag gingen we wel op stadsbezoek naar Tomar, de stad van de Tempeliers. We bezochten daar het Convento Christo, dit is een groot klooster (12 e eeuw en Unesco werelderfgoed), waar veel bijeenkomsten van Christenen plaats vonden. Nadien konden we nog vrij rondwandelen in Tomar.
De vrijdagavond was er dan een groot afscheidsdiner, waarbij alle leerlingen en leerkrachten van alle deelnemende landen aanwezig waren. Alhoewel er in het begin van de week wat drempelvrees was tussen de verschillende leerlingen, zat de sfeer naar het einde van de week heel goed.
Opnieuw een succesvolle mobiliteit dus !





De donderdag namen zowel de Spaanse, Portugese als onze eigen leerlingen deel aan een internationale wedstrijd i.v.m. elektrische installaties. Hierbij moesten ze binnen een bepaalde tijd een elektrische huishoudinstallatie realiseren.
In tegenstelling tot België, stopten de lessen daar om 13 u 45. Pas een uur daarna kwam de lunch.
Onze leerlingen sliepen bij gastgezinnen. Eerst stonden ze daar heel sceptisch tegenover, maar uiteindelijk bleek dit zeer goed mee te vallen.
Er was uiteraard ook ruimte voor cultuur. De stad Madrid werd bezocht in groep. En ook de stad Toledo, een heel mooie en oude stad. In deze stad konden christenen, joden en moslims over een periode van 700 jaar vreedzaam naast elkaar leven. We kregen een rondleiding van een professionele gids en bezochten o.a. een synagoge.
De voorlaatste dag hadden we reeds een afscheidsetentje. Net zoals in België zat de sfeer er opnieuw goed in. De Spaanse directeur, die ook leerkracht muziek is, speelde er op zijn accordeon.
Onder begeleiding van binnen- en buitenlandse leerlingen werd er gewerkt aan 2 projecten.
Een eerste project was de optimalisatie van de elektrische sturing van een drankmengmachine. Aan dit project werkten de Spaanse leerlingen mee. Zowel de leerlingen als hun leerkrachten waren heel enthousiast over dit project. De samenwerking met onze leerlingen verliep probleemloos.
Binnen het tweede project hielpen de Portugese leerlingen mee aan de realisatie van de geïntegreerde proef van het 6e jaar elektromechanica. De Portugese leerlingen leerden hier een aantal nieuwe technieken, welke ze nog niet onder de knie hadden, zoals halfautomatisch lassen en draaien.
Tijdens deze projectweek hebben we ook een metrowerkplaats van de STIB bezocht. Een unieke gelegenheid.
Uiteraard was er ook ruimte voor cultuur. Onder leiding van leerlingen toerisme van het K.A. E. Hiel werden 2 geleide stadsbezoeken (Antwerpen en Brussel) aangereikt. Vooral Brussel trok de buitenlandse delegatie aan, toevallig ook ondergesneeuwd deze dag.
We hadden ook een geslaagde groepsdiscussie over multiculturaliteit, waar ook de directeur van de Spaanse school aan deelnam.
Op het einde werd een afscheidsetentje gegeven en zat de sfeer heel goed, het werd dan ook een iet of wat emotioneel afscheid.
ERASMUS+ Project BEST VET 2017 KA2 voor de uitwisseling van GOEDE PRAKTIJKEN
Oproep aan de leerlingen tot kadidaatstelling voor het project.
CONCREET :
-De 2 bestanden in bijlage (= de Nederlandstalige en Engelse versie)
-De onderstaande link (= naar de website voor de kandidaatstelling)
http://www.afp-

Nederlandstalig document
Bestand Downloaden
Engelstalig document
Bestand DownloadenLeerlingen GO! technisch atheneum Lokeren en vijf andere GO! scholen organiseren loop- en fietsestafette naar Brussel
- Wanneer? Vrijdag 20 oktober 2017.
- Start estafette om 8u30 GO! technisch atheneum Lokeren - Azalealaan 21, Lokeren.
- 15km lopen en fietsen naar GO! Talent – Zuidlaan 3, Dendermonde. Verwachte aankomst tussen 10u en 10u30. Leerlingen van Lokeren geven de koker met symbolische brief door aan de leerlingen van Dendermonde.
- Vertrek uit Dendermonde rond 10u30. 15 km lopen en fietsen naar GO! Atheneum Vijverbeek Asse – Nieuwstraat 122, Asse. Verwachte aankomst tussen 12u en 12u30. Leerlingen van Dendermonde geven koker met symbolische brief door aan estafetteploeg van Asse.
- Vertrek uit Asse rond 13u00. 10 km fietsen en lopen naar het GO! Technisch Atheneum Zavelenberg – Oscar Ruelensplein 13, Sint-Agatha-Berchem. Verwachte aankomst tussen 14u en 14u30. Wissel van koker en estafetteploeg.
- Vertrek uit Sint-Agatha-Berchem rond 14u30. Leerlingen lopen en fietsen 5km naar het Huis van het GO! in Brussel (Willebroekkaai 36) waar ze verwelkomd en aangemoedigd worden door Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
- Rond 15u00 wordt de laatste etappe gelopen en gefietst richting het Beursplein waar leerlingen van de Brusselse scholen al een hele dag brieven aan het schrijven zijn in open lucht.
Ann Beirnaert – initiatiefneemster
- De creatie van een Brussels Platform tussen de verschillende stakeholders onderwijs-arbeidsmarkt
- Uitwerking van een visietekst op arbeidsrijpheid
- Uitwerking van een methodiek en generieke instrumenten voor de peiling van arbeidsrijpheid
- Continuüm : Werken aan arbeidsrijpheid dient reeds te starten in het eerste secundair en loopt door tot aan het einde vierde secundair. Kortom, het gaat hand in hand met de loopbaanbegeleiding. Mede hierdoor kan het bewust tijdelijk sociaal wenselijk gedrag vertonen, worden doorprikt.
- Geïntegreerd : Werken aan de arbeidsrijpheid en de meting ervan mag geen bijkomende studie – en evaluatie-laag zijn op het bestaande leertraject. Het moet integendeel geïntegreerd zijn omwille van onderstaande redenen:
- Een geïntegreerde werking voorkomt dat een leerling slechts tijdelijk sociaal wenselijk vertonen.
- Een extra evaluatie-laag impliceert eveneens een bijkomende selectie.
- Maatwerk : Bepaalde aspecten van arbeidsrijpheid (bv: stiptheid) kan voor de ene werkgever doorslaggevend zijn maar voor een andere werkgeven niet. Kortom, arbeidsrijpheid is een flexibeler begrip dan misschien in oorsprong gedacht.
- Nood aan remediëringstrajecten: leerlingen, die niet beantwoorden aan het gewenste niveau inzake arbeidsrijpheid, moeten de kans krijgen om dit alsnog te behalen via remediëringstrajecten.
Dit schooljaar werd er aan een project gewerkt met de klassen 2A-ME, 3A-EM en 5A-EM van het KTA-Zavelenberg. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de gemeentelijke basisschool De Knapzak van Sint-Agatha-Berchem en gecoördineerd door de Brede School Flamingo van Sint-Agatha-Berchem. De leerlingen van het 5e leerjaar van deze basisschool zijn verschillende malen komen mee werken aan dit project. Begin mei werd de robot dan vanuit onze werkplaats getransporteerd langs de straat , door de leerlingen van elektromechanica , samen met de leerlingen van de basisschool De Knapzak.
Er was deze dag ook een inhuldigingsfeest.
Doel: Het was de realistaie van een robotconstructie, welke verwarming en ventilatie kan geven. Voor de ventilatie werden een 30-tal gerecupereerde computerventilatoren ingebouwd. Voor de verwarming werden verwarmingsweerstanden ingebouwd. Het geheel is ook voorzien van een elektrisch besturingspaneel.
Besluit: een heel geslaagde samenwerking tussen de secundaire school en de basisschool.


Laser Magic
ERASMUS+ - Malta 2016
- 13 oktober 2016: eerste samenkomdag: kennismaking met de deelnemers van beide scholen.
- 19 januari 2017: tweede samenkomdag: de bedoeling is de deelnemers zowel sociaal als op emotioneel vlak voor te bereiden op het verblijf van drie weken in Madeira. Educatieve Spelen - Teambuilding.
- Februari & Maart 2017: Engelse en Portugese lessen
- 09 maart 2017: laatste richtlijnen voor de deelnemers van de twee scholen.
- 11 maart 2017 t/m 01 april 2017: de eigenlijke stage.
Inleefdagen 2016
- Oktober: bedrijfsbezoek vertaalbureau Zaventem (sollicitatietips, competenties)
- November: Jump naar werk: introductie over de factoren op de arbeidsmarkt.
- Januari: voor de leerlingen van 6A Secretariaat-Talen een sollicitatietraining via het project "Start to Work".
- Januari: studiekeuze- en beroepenbeurs (SID-IN) in Flanders Expo te Gent
- Februari: Jump naar Werk: bezoek VGC: als werkgever, verschillende jobmogelijkheden verbonden aan de studies van de leerlingen, competentiewoordenboek, aanwervingsprocedure, sollicitatietips, ...
- Maart: Telefoontraining Engels-Nederlands-Frans: gastspreker PARTENA.
- Maart: Workshops Jump naar Werk: Actiris: sollicitatiegesprekken.